Posted by Elli on maalis 19, 2018

Uusien töiden löytäminen – Osa 3

Ansioluettelon lisäksi hakijan tulee lähettää työnantajalle hyvin mietitty hakemuskirje. Hakemuksen tulee olla helppo lukuinen, ja haettavaan työpaikkaan soveltuva. Turhat kikkailut, kuten video viestit, origamitaittelut, ja keksipaketit, päätyvät useimmissa firmoissa suoraan roskakoriin. Joillain luovilla aloilla tästä voi luistaa hieman enemmän, jos omatyylinen hakemuksesi liittyy alaan, ja esittelee taitojasi, mutta pankkitöihin hakevan kannattaa ehdottomasti pysyä perinteisessä A4 formaatissa.

Hakemuksen tulee olla myös sisällöltään asiallinen. Käytä ystävällistä kirjakieltä, yritä olla kertomatta liikaa yksityiselämästäsi, ja valitse valokuva huolella. Työnantajaa ei välttämättä hirveästi kiinnosta vuosien veneilyharrastukset, tai lapsien määrä, elleivät nämä liity suoraan ammattiin. Suomessa työhakemukseen kuuluu myös valokuva. Tämä kannattaa valita huolella, ja passikuva tyyppinen otos hymyn kanssa on turvallisiin. Bikini- ja speedo kuvat sopivat vain mallin töitä hakeville, ja taustalla naureskelevat kaverit antavat hakijasta hieman oudon kuvan. Jos olet hakemassa ulkomaille töihin, kannattaa ottaa selvää mikä paikallinen lainsäädäntö on, sillä useissa maissa työnantajat eivät saa vaatia valokuvia, hakijan ikää, tai osoitetta, diskriminaation pelossa.

Älä unohda puhua hakemuksessa työnantajasta ja siitä miksi haluat juuri tähän paikkaan töihin. Tämä kannattaa laittaa hakemuksen alkuun, sillä se kiinnittää heti lukijan huomion paremmin kuin  monen lauseen itsekehu ja aikaisemmista firmoista puhuminen. Hakemuksen tulee olla tiivis, nopeasti asiaan menevä, mutta kattava. Muista myös lukea työpaikkailmoitus kertaalleen läpi, ja tarkistaa että olet vastannut mahdollisiin kysymyksiin, kuten palkkatoive.

Palkka toive usein kertoo työnantajalle tasosta jolla hakija todellisesti työskentelee, joten ota selvää mikä alan keskitaso on jos et ole varma. Itsensä yli hinnoittelevaan kandidaattiin firmalla ei välttämättä ole varaa, kun taas ali hinnoitteleva usein näyttää olevansa juniorimpi kuin hänen CV:nsä antaa ymmärtää. Voit aina mainita palkkatoiveen yhteydessä että olet todella kiinnostunut paikasta, ja valmis neuvottelemaan palkasta. Hakemuksessa kannattaa mainita jos on valmis aloittamaan työt heti, mutta tarkemmin ei pidä mainita esimerkiksi varattuja lomia, tai muita vaatimuksia, sillä näistä ehtii keskustelemaan työnantajan tarjotessa sopimusta. Kirje kannattaa tallentaa PDF muodossa, ja liittää sähköpostiin CV:n kanssa. Tämä vaikuttaa huomattavasti ammattimaisemmalta kuin hakemuskirje sähköpostin rungossa.

Teknologian rooli työnhaussa

Sosiaalisen median voi rankalla kädellä jakaa niihin kanaviin jotka on tarkoitettu potentiaalisten työnantajien nähtäväksi, ja niihin joille he sattuvat vahingossa. Facebook, Twitter ja Instagram, ovat useimmille meistä niitä sosiaalisen median kanavia joita emme hirveästi työnantajille mainosta. Näissä kannatta kuitenkin olla hieman varovainen, pitää huolta että profiilikuva on suhteellisen  asiallinen ja yksityisasetukset kunnossa. Ei kannata myöskään moittia firmoja joista hakee töitä, tai entisiä työnantajia julkisesti, sillä varsinkin Suomen kokoisessa maassa on vaikea tietää mitä kautta tämä päätyy potentiaalisen työnantajan eteen.

Usea hakija laittaa LinkedIn profiiliinsa linkin CV:hen, sillä sivulle saa helposti laitettua CV:tä laajentavaa tietoa, ja moni työnantaja tykkää käydä siellä katsomassa hakijan profiilia. Laajempien tietojen lisäksi potentiaaliset työnantajat saattavat kiinnittää huomiota hakijan verkoston laajuuteen ja vahvuuteen. Sivustoilla mainostetaan myöskin avoimia työpaikkoja. Lisäksi luovien alojen työnhakijat voivat käyttää Instagram, ja Twiter tilejään tietoisesti hyväkseen, tuodakseen luovuutena esille. Ammattiin liittyvien asiantuntevien blogikirjoitusten julkaiseminen saattaa myös auttaa joillakin aloilla oman tietotaitonsa korostamista.

Tekoälyn käyttäminen osana rekrytointiprosessia on myös yleistymässä. Tämä saattaa tarkoittaa käytännössä sitä että rekrytointipalvelua ei käytetä, vaan työnantaja laittaa tietokoneen valitsemaan CV pankista parhaat tulokset datan perusteella. Työnhakijan kannalta CV:n ja profiilin tulee olla hakutermien suhteen vahvoja, jotta ne pääsevät korkealle näissä tuloksissa. Tekoäly voi myös tulla käyttöön videohaastatteluiden aikana, jolloin ohjelma analysoi haastateltavan ilmeitä, eleitä ja ääntä. Tekoälyä käytetään usein ennakko karsinnassa, ja varsinaiset haastattelut toimivat oikeiden ihmisten voimin.

Post a Comment

Comments are closed.