Posted by Elli on maalis 5, 2018

Uusien töiden löytäminen – Osa 2

Haku prosessin aikana kannattaa muistaa aktiivisuus, ja tarkoituksenmukaisuus. Avoimella ilmoituksella mainostettua työpaikkaa kohden saattaa löytyä useita satoja hakijoita, joten ei pidä lannistua jos heti ei nappaa. Selaa työpaikkailmoituksia netissä sekä alan lehdissä, ja pistä spekulatiivisia hakemuksia menemään niille firmoille joihin haluat todella töihin.

Pidä jatkuvasti mielessäsi listaa vahvuuksistasi, osaamisestasi, sekä siitä mitä työltäsi odotat. Jos tästä itsestään positiivisesti puhumisesta tulee kuin toinen luonne, se tulee olemaan huomattavasti helpompaa haastattelu tilanteessa. On myös todennäköisempää että ne oikeat työpaikka ilmoitukset sattuvat silmään, jos olet itsetietoinen. Vaikka meistä jokaisen pitää maksaa laskut, ja työ on työtä, sekä sinä että tuleva työnantajasi tulette olemaan huomattavan onnellisempia jos haet sen tyyppisiin hommiin joiden tekeminen kiinnostaa.

Pidä myös silmällä alasi uusia startup -firmoja, sekä Suomeen toimistonsa avanneita kansainvälisiä firmoja. Jos laitat näille CV:n ennen täytettävien paikkojen yleiseen jakoon menoa, saatat päästä satojen hakijoiden edelle. Vaikka tämä ei hirveästi auta jos kokemustasosi ei ole oikeanlainen, aikaisessa vaiheessa nähty CV pysyy haastattelijan mielessä samankaltaisia paremmin. Jos kohdalle sattuu kiinnostava työpaikka, tätä kannattaa myös hakea saman tien, eikä odottaa vihoviimeistä ilmoituksessa mainittua päivää. Jos paikkaan hakee useita satoja henkilöitä, haastattelu ajat saatetaan sulkea ennen määräajan umpeutumista, varsinkin jos firma on löytänyt jo ensimmäisen viikon aikana sopivan kandidaatin. Heillä ei ole oikeiden ihmisten löytymisen jälkeen mitään velvollisuutta ottaa myöhemmin saapuneita kirjeitä huomioon.

Hakijan kannattaa miettiä hakemiaan työpaikkoja pitkällä tähtäimellä, ja vaikka suoraan harva pääsee juuri siihen paikkaan johon haluaa, kannattaa miettiä mikä se oikea reitti on, ja millaisten töiden kautta sinne pääsisi kulkemaan.  Joustavuus on hyväksi, mutta ei kannata täysin irrottaa katsettaan maaliviivasta. Tietyillä aloilla on vaikea monen työvuoden jälkeen liikkua lateraalisesti.  Toki urasuunnitelmaan voi, ja pitääkin muuttaa ajan kuluessa, ja elämäntilanteiden muuttuessa.

Rekrytointikonsultit

Useat isommat firmat käyttävät työnhaku prosessin välikätenä rekrytointikonsulttia, joka arvioi hakijan soveltuvuuden tehtäviin ennen kun firman varsinainen henkilöstö haastattelee heitä. Konsultit miettivät onko hakijalla oikea määrä ammatillista osaamista. Usein mittatikkuna on että sitä pitää olla tarpeeksi, mutta silloin tällöin liika osaaminenkin saattaa vaikeuttaa työn saamista, sillä kokeneempien työntekijöiden on usein psykologisesti vaikeaa ottaa esimerkiksi neuvoja nuoremmilta esimiehiltä. Usein liiallinen kokemus myös tarkoittaa että työpaikan saatuaan hakijalla on nopeasti yleneminen ensisijaisena motivaationa, kun taas tämä ei saata kuulua työnantajan suunnitelmiin.

Rekrytointikonsultti myös arvioi hakijan yleistä soveltuvuutta työyhteisöön ja tiimiin, ja tämä toimii sekä työnantajan että hakijan eduksi. Vaikka tietyt asiallisuus kriteerit, ja itsesensuurin taidot ovat hyödyksi kun yritetään tehdä hyvää vaikutelmaa, hakijan ei kannata lähteä kovin paljoa muuttamaan persoonallisuuttaan työpaikan vuoksi. Jos työpaikan henki ei ole sopiva, ei siellä päivittäin käyminen tule olemaan kovinkaan miellyttävää. Viimeisenä rekrytointi arvioi myös sitä oletko aidosti kiinnostunut työpaikasta, ja löytyykö sinulta tarvittava määrä motivaatiota ja voimavaroja. Eri roolit ja yritykset vaativat eri asteista panostusta työhön, kaikilla meistä ei ole samoja prioritettejä. Tässäkään ei kannata hirveästi lähteä valehtelemaan, sillä jos startup tyyppinen työpaikka vaatii palkkaamiltaan henkilöiltä sata prosenttista uhrautumista, ja itse olet enemmän 9-5 tyyppinen henkilö, sukset tulevat menemään aika nopeasti ristiin.

Silloin tällöin rekrytointikonsultit pyytävät työnhakijoita tekemään persoonallisuus-, tai psykologisen testin. Näillä usein automatisoiduilla testeillä arvioidaan hakijoiden eri piirteitä luonteesta työskentely tapoihin. Testeistä ei kannata olla huolissaan, sillä yleisessä rekrytoinnissa käytettävissä testeissä kaikilla eri profiileilla on niin hyvät, kuin huonotkin puolensa.

Post a Comment

Comments are closed.