Posted by Elli on helmi 15, 2018

Uusien töiden löytäminen – Osa 1

Lähes jokaiselle tulee elämänsä aikana useaan kertaan eteen uuden työpaikan etsiminen. Oli kyseessä sitten oma päätös, uusien haasteiden etsiminen, pätkätyöläisenä toimiminen, firman toiminnan lopettaminen, tai potkut, jokaisen on hyvä olla selvillä työnhaun uusista tuulista. Työnhaku on useimmiten aktiivista, jolloin hakija käyttää suuremäärän aikaa työnhakuilmoitusten lukemiseen, ja hakemusten lähettämiseen. Passiivisen hakuprosessin aikana työnhakijat eivät etsi paikkaa aktiivisesti, mutta ovat valmiita siirtymään sopivan tilaisuuden kohdalle sattuessa.

Nykypäivänä silmät kannattaa joka tapauksessa pitää auki mahdollisille työpaikoille. Vakituiset työt voivat loppua firman ongelmien vuoksi, ja yleneminen voi katketa, jos yhtiöstä ei yksinkertaisesti löydy laajemmin töitä. Seuraamalla työtilannetta, annat parhaat mahdollisuudet itsellesi reagoida nopeasti jos asiat muuttuvat yhtiösi sisällä. Myös uran etenemisen kannalta on hyvä pitää mielessä että ensimmäinen työpaikka ei nykyään ole se josta jäädään eläkkeelle. Jos unelmatyösi tulee kohdalle, tartu siihen, sillä menetetty tilaisuus harmittaa monen vuoden päästä enemmän kuin otettu riski.

Työhaun perusasiat kuntoon

Mitä työnhaussa sitten kannattaa ottaa huomioon? Ensinnäkin oli hakusi sitten passiivinen, tai aktiivinen, pidä huolta että hakutyökalusi ovat ajan tasalla. Vaikka molemmat, CV ja portfolio, kannattaa päivittää haettavasta paikasta riippuen, se käy huomattavasti nopeammin ja kivuttomammin jos hakijan ei tarvitse miettiä jokaisen vanhan työpaikan päivämääriä. Muita työn haun kaluja ovat hakemuksen kirjoittamis- ja haastattelutaidot, sekä oman alan uusimista tuulista selvillä oleminen. Lisäksi käyttöön kannattaa ottaa netti palvelut, kuten LinkedIn, ja alasta riippuen sähköinen portfolio, tai blogikirjoitukset.

Jos olet työttömänä, tee töiden etsimisestä rutiinia, ja käyttäydy tehtävää varten kuin se olisi päivätyösi. Se aika mitä sinulle jää ilmoitusten etsimisestä ja hakemusten täyttämisestä, on hyvä käyttää itse opiskeluun, kouluttautumiseen, ja alasi viimeisten muutosten seuraamiseen. Jos myös kerrot mahdollisimman usealle ihmiselle että olet etsimässä töitä, saatat saada haastattelun tuttavien välityksellä.

Yksi mahdollisuus työttömälle työntekijälle ovat pätkätyöt. Siinä missä nämä on traditionaalisesti ajateltu välttämättömäksi pahaksi, työnhakijan kannattaa ajatella ne itselleen hyödylliseksi opetussuunnitelmaksi. Pätkätöiden tekijä pääsee usein toimimaan erityyppisten esimiesten alaisuudessa, tekemään prosesseja eri tavoilla, ja oppimaan taitoja, joihin vakituisessa työssä olevat eivät välttämättä törmäisi. Pätkätöillä saa myös hyvin täytettä ansioluetteloonsa, ja lyhyet sopimukset eivät ole enää nykypäivänä se kirosana mitä ne olivat aikaisemmin. Suuriosa työnantajista ymmärtää että sopimusten loppumisella ei ole niinkään tekemistä työntekijän luonteen, tai taitojen kanssa, häntä vaan ei yksinkertaisesti tarvittu pidemmäksi aikaa. Pätkätyöläinen pystyy myös helposti soveltumaan eri työporukoihin, ja omaksumaan nopeasti uudet tehtävät. Useiden työnaloitusten kautta itsensä positiivisessa valossa esittely taidot kohoavat, ja pätkätyöläinen  loistaa haastatteluissa.

CV ja portfolio

CV:n muokkaamisen avuksi netistä löytyy useita muotteja. Tärkeintä on että se on helppo lukuinen, ja sisältää kaikki tarvittavat tiedot. Portfolion voi tehdä ala kohtaisesti joko fyysiseen muotoon, sähköisenä linkkinä, tai molemmilla tavoilla. Sekä ansioluettelossa, että portfoliossa kannattaa ottaa huomioon niiden lukemisen helppous. Muista että tuleva työnantaja haluaa saada tarvittavan informaation irti mahdollisimman nopeasti. Jos hänellä on luettavanaan 100+ työhakemusta, se yksi tai kaksi jotka ovat vaikeasti avattavassa formaatissa, oudosti ladottu, tai vaativat fyysisen DVD:n katsomista, saattavat päätyä saman tien roskakoriin.

Tänä päivänä työnhaku tapahtuu suurimmilta osin internetin kautta. Työnhakuun ja verkostoitumiseen kohdistetuista sivuista LinkedIn on se tunnetuin, mutta työnhakijoiden kannattaa pitää silmänsä auki alan uusien tulokkaiden varalta. Facebookissa toimii myös useita ryhmiä joissa mainostetaan tiettyjen erikoisalojen töitä, joten hakijoiden kannattaa ottaa nämä välineet käyttöönsä. LinkedIn palvelun lisäksi netistä löytyy useita alakohtaisia, tai laajempia CV pankkeja.

Post a Comment

Comments are closed.