Posted by Elli on huhti 16, 2018

Tehokas ansioluettelo ja portfolio – Osa 2

Osa työpaikoista vaatii CV:n lisäksi portfoliota todisteeksi saavutetusta ammattiasteesta, ja työpaikan vaatimien taitojen, tai luovuuden omaamisesta. Varsinkin luovilla aloilla portfolio on usein CV:n mukana kulkeva ehdoton vaatimus. Miten muuten työnantaja voi arvioida mahdollisen valokuvaajan tai designerin osaamista kuin tutustumalla hänen tuotoksiinsa.

Portfolion rakennus

Portfolio on ammattimaisesti sommiteltu kokoelma työnhakijan alaan liittyviä saavutuksia. Portfolio muodostuu yleensä visuaalisesta esimerkeistä, ja niiden kirjallisista yhteenvedoista. Portfolion osa-alueita ovat yleensä lyhyt sisällysluettelo, profiili, lista avaintuotoksista ja taidoista, työesimerkit, ja jos relevanttia, näytös siitä miten portfolion omistaja kehittää ideoitaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Jos töitäsi on arvosteltu positiivisesti lehdissä, blogeissa tai niistä on kirjoitettu artikkeleita alan julkaisuissa, nämä on hyvä myös liittää portfolioon. Ulkopuolisten kirjoittamat artikkelit todistavat, että hakija otetaan vakavasti ammattikunnan silmissä. Kriittiset artikkelitkaan eivät välttämättä ole pahasta, varsinkaan akateemisille aloille haettaessa.

Uran alkuaikoina usea sisällyttää portfolioon jokaisen työnäytteensä, mutta kokemuksen edetessä näitä voi karsia, ja valita ne näytteet jotka parhaiden kuvaavat suuntaa johon portfolion omistaja haluaa pyrkiä. Esimerkiksi valokuvaajan portfolio saattaa uran alkuaikoina sisältää harrastusmielessä otettuja valokuvia, jotka todistavat hänen valokuvauksellista silmäänsä, sekä teknistä osaamista. Kuvien yhteyteen voi liittää lyhyen tekstin siitä mitä varten kuvat oli otettu, mitä valaisujärjestelyjä ja laitteistoa kuvaaja käytti, oliko kyseessä tilaustyö, sekä mitä jälkikäsittelyä kuvaaja teki lopputuloksen saavuttaakseen.

Valokuvaajan edetessä urallaan suurin osa portfoliosta tulee olemaan tilauskuvia, ja portfolioita voi olla myös useita eri tilanteita varten. Esimerkiksi hääkuvauspalveluita ostavalle hänen ei välttämättä tarvitse esitellä lemmikkieläimistä studiossa ottamiaan muotokuvia. Loppujen lopuksi portfolion kannattaa heijastaa omistajansa tuotosten laatua, ei niiden määrää, sillä mahdollinen asiakas tai työnantaja ei välttämättä halua selata montaa sataa sivua ei relevantteja tuotoksia. Muista myös että se miten itse portfolio on laitettu kasaan heijastaa osaamistasi. Taidokkaasti rakennettu mielenkiintoinen kokonaisuus antaa vaikutelman siitä hakija itse arvostaa tekemiään töitä, ja haluaa esittää sen parhaassa mahdollisessa valossa.

Fyysiset ja digitaaliset portfoliot

Portfolion voi rakentaa fyysiseksi kokonaisuudeksi, tässä tapauksessa tulosteiden tulee olla hyvälaatuisia ja ammattimaisesti esiteltyjä. Portfolioon voi käyttää hieman rahaa, sillä sen ei odoteta yleensä jäävän työnantajalle, vaan se palautuu omistajalleen, ja nämä toimivat parhaiden aloilla jossa työesimerkit ovat tulostettavia. Nykypäivänä selattavat kirjat toimivat edelleen, mutta kovinkaan moni työnantaja ei jaksa katsoa animaattorin DVD:lle poltettuja työnnäytteitä. Multimedia ja videoalan portfoliot ovat paremmin toimivia nettiin ladattuina.

Fyysisen portfolion lisäksi on suotavaa, että varsinkin luovan alan freelance työntekijöillä olisi hallussaan netti portfolio, jonka potentiaaliset asiakkaat ja työnantajat löytävät helposti. Nettiportfolion voi aloitta helposti ilmaisten blogi palveluiden kautta, ja se kannattaa pitää hyvin ajan tasalla. Portfolion linkin voi laittaa omaan ansioluetteloon, ja netissä toimiviin palveluihin kuten LinkedIn. Portfolio ja CV kulkevat käsikädessä, ja yksi ei korvaa toista.

Virallisten tahojen lisäksi usealla luovan alan työntekijällä on käytössään aktiiviset sosiaalisen median profiilit, kuten Instagram ja Facebook. Vaikka et välttämättä käyttäisikään sosiaalista mediaa työnhakuun, kannattaa pitää huolta että niille laittamasi sisältö on asiallista, sillä useat työnantajat tekevät pikaisen katsauksen kandidaattien yksityiselämään näiden kautta ennen haastatteluun kutsumista. Jos et ole aivan varma kuinka henkilökohtainen elämäsi ja tuleva työnantaja näkisivät toisensa, kannattaa tilit suojata täysin yksityisiksi. Voit myös kirjata itsesi palveluista ulos, tyhjentää selaimiesi muistin, ja Googlata oman nimesi nähdäksesi mitä työnantaja saa sinusta selville pikaisen haun tuloksena.

Post a Comment

Comments are closed.