Posted by Elli on huhti 7, 2018

Tehokas ansioluettelo ja portfolio – Osa 1

Uutta työtä hakevan kandidaatin kannattaa pitää huolta että hänen työnhakuvälineensä ovat hyvässä uomassa. Ansioluettelonakin tunnettu CV, eli Curriculum Vitae, on lyhyt kirjoitettu tiivistelmä töitä hakevan henkilön työ- ja opiskelu historiasta, sekä hänen hallussaan olevista taidoista. Portfolio taas esittelee hakijan taitoja käytännöllisemmässä muodossa.

Ansioluettelon sisältö vaihtelee aloittain, ja henkilökohtaisista toiveista riippuen, mutta tietyt osa-alueet tulisi löytyä jokaiselta. Ensimmäinen, itsestäänselvin, ja yksinkertaisesti ajateltuna tärkein kohta ovat työnhakijan henkilötiedot. Vanhanaikaisesti tähän sisällytettiin nimi, osoite, ja puhelinnumero. Nykyaikana tärkeämpiä ovat sähköpostiosoite ja kännykkänumero.

Ansioluettelon osiot

Sähköpostiosoitteen kannalta on tärkeää että se toimii, ja on ammattimainen. [email protected] on hyvä, kun taas kouluaikoina avattu [email protected], tai [email protected] ovat molemmat huonoja esimerkkejä eri syistä. Lapsellinen muka hauska sähköpostiosoite antaa työnantajalle huonon ensivaikutelman, ja pitkä vaikealukuinen osoite on helppo kirjoittaa väärin sähköpostia lähettäessä, ja pahimmassa tapauksessa myönteinen päätös ei ilmesty koskaan perille. Tarkista että puhelinnumerossa on oikeat numerot oikeassa järjestyksessä, ja että kännykkäsi puhelinvastaajan viesti on myös ammattimainen. Yhteystiedot kannattaa laittaa jokaiselle sivulle.

Henkilökohtainen profiili on CV:n alussa oleva vapaamuotoinen kuvaus sen omistajasta. Tällä voi olla mittaa pari kappaletta, ja itseään kannattaa kehua totuudenmukaisesti, mutta välttää rönsyilevää kieltä, tai liiallisesti yksityiskohtiin menemistä. Ajattele tätä osiota napakkana mainoslauseena joka herättää potenttialisen työnantajan mielenkiinnon. Usea työnantaja vaatii hakijoilta myös valokuvaa. Valokuvaksi kannattaa laittaa suhteellisen neutraali, mutta hymyilevä kasvokuva. Vältä yliposeerattuja, tai illanvietto tilanteissa otettuja kuvia.

Profiilin lisäksi CV:stä tulee löytyä ainakin koulutushistoria, työhistoria, tietokoneosaaminen sekä kielitaito. Työhistoria kirjoitetaan usein listamaiseen muotoon, viimeisimmästä alkaen. Jokaiseen työpaikkaan kannattaa liittää pieni kuvaus työn sisällöstä. Varsinkin uran alkuaikoina, jolloin kaikki työpaikat eivät ole täysin haetulle alalle liittyviä, tämä kuvaus on tärkeä ja se kannattaa liioittelematta liikoja liittää haettuun työpaikkaan. Kielitaidon ja IT-osaamisen kanssa tulee olla rehellinen, sillä molemmista jää hyvin helposti kiinni jo haastattelu vaiheessa. Pakollisten osioiden lisäksi persoonaansa voi tuoda esille taidot ja harrastukset -osiolla.

Ansioluettelon pituus

CV:n pituus vaihtelee henkilön työkokemuksesta riippuen. Vasta valmistuneen kannattaa listata kaikki duunikeikat, riippumatta siitä ovatko ne alaan liittyviä vaiko eivät. Täysin juniori töissä kaikki työkokemus on positiivista, ja ne osoittavat työnantajalle että et ole maannut laakereillasi esimerkiksi kesälomien aikana. Kokemuksen kertyessä listattavat roolit ovat yleensä vain alan mukaisia, ja esimerkiksi kesäkioskin kassana työskentelyllä ei välttämättä ole hirveästi tekemistä oman tiimin johtajan töitä mainosalalla hakevalle kandidaatille.

Kokonaisuudessaan kannattaa miettiä miltä CV näyttää, ja miten se on kirjoitettu. Kaavioita eri osien latomiselle on useita, tärkeintä on että se on selkeälukuinen, ja kirjoitus virheetön. Sivuja voi olla yksi, kaksi, tai useampia, mutta kovin pitkää romaania ei kannata kirjoittaa, kaksisivuiset CV:t ovat yleisimpiä. Työt kannattaa listata viimeisimmästä (eli tärkeimmästä) roolista alkaen, ja noudattaa samaa logiikkaa opiskelupaikkojen suhteen. Elektronisessa muodossa paras vaihtoehto on pdf-formaatti, sillä se ei muutu lukijan käyttöjärjestelmästä riippuen. Useat työnantajat myös tulostavat CV:t eri tahojen luettavaksi, joten värejä kannattaa harkita tarkoin, varsinkin halvemmat mustavalkotulostimet saattavat kohdata ongelmia kovin värikkäiden tuotosten kanssa.

Ennen sen lähettämistä potentiaaliselle työnantajalle, kannattaa CV lukea vielä kertaalleen. Voit tehdä pieniä muutoksia juuri tämän työnantajan huomion herättämiseksi, ja silloin tällöin parhaillekin kirjoittajille on mukaan päässyt painovirhe paholaisia. Useat työnantajat mainitsevat kirjoitusvirheet suurimmiksi CV-synneiksi, joten kannattaa lukea huolella kirjoittamansa läpi. Muista että oikoluku ohjelma huomaa vain täysin väärin kirjoitetut sanat, sekä kuka, kukka ja kakka esimerkiksi läpäisevät ohjelman helposti.

Post a Comment

Comments are closed.