Posted by Elli on maalis 27, 2018
Miten valmistautua työhaastatteluun

Miten valmistautua työhaastatteluun

Työhaastatteluun valmistautuminen vaati paljon muutakin kuin yleisten haastattelukysymysten googlettamista. Haastattelussa täytyy tehdä hyvä ensivaikutelma olemuksella (ei ryppyisiä pukuja!), omata hyvä tuntemus yrityksestä ja sen tuotteista ja tietysti pitää tietää, kuinka ilmaista, että olet juuri sopiva henkilö työhön.

Auttaaksemme sinua valmistautumaan työhaastatteluun kokosimme listan kaikkien aikojen parhaista vinkeistä valmistautumista varten. Vinkkejä löytyy strategian luomisesta vaikeimpia kysymyksiä varten salkun tai käsilaukun pakkaamiseen.

Tunne yleisösi

Käytä muutama tunti opettelemalla kaikki mitä voit yrityksestä, niin monesta lähteestä kuin voit. Puhu ystäville ja kontakteille, lue ajankohtaisia uutisjulkaisuja ja kyllä, vietä jonkin aikaa Googlessa. Usein kandidaatit katsovat vain tietoa, jota yritys välittää nettisivujen ja sosiaalisen median kautta mutta eivät perehdy siihen, mitä muut sanovat. Niin tekemällä saa kuitenkin laajemman kuvan yrityksestä (ja tietoa myös negatiivisesta mediahuomiosta).

Hanki käsitys siitä ”kuka” yritys on ja kuinka sinulla voi olla samankaltainen persoonallisuus haastattelun aikana. Aloita lukemalla yrityksen blogia ja Facebook-sivuja. Sisältöjen sävy näillä sivuilla kertoo paljon. Voit lukea myös yksittäisten työntekijöiden blogeja selvittääksesi millaisia ihmisiä yrityksessä työskentelee. Twitter voi myös olla hyvä resurssi, koska voit nähdä mistä yritys ja sen työntekijät twiittaavat. Pilailevatko he sarkastisesti keskenään? Voit siis vapaasti heittää muutaman vitsin työhaastattelussa. Twiittaavatko he paljon tapahtumasta tai tuotteen julkaisusta? Käytä sitä keskustelunavaajana. Hait sitten minkä tahansa alan työhön – insinööriksi, myyntiin, markkinointiin – sinun tulisi aina käyttää tuotetta ennen ensimmäistä haastattelua, ideaalisti muutaman kerran. Jos saat paikan, tavoitteesi on tuottaa arvoa ihmisille, jotka käyttävät tuotetta, ja ensimmäinen askel on olla itse käyttäjä.

Ennen haastattelua hanki lista ihmisistä, joita tapaat yrityksestä. Sitten opi heistä mahdollisuuksien mukaan lisää. Lopuksi valmista joitain kysymyksiä kullekin haastattelijalle: kysy yksityiskohtia hänen painopisteestään yrityksessä, keskustele ajankohtaisista tapahtumista hänen erityisalueellaan tai ota esiin yhteinen kiinnostuksen kohde, joka hänellä on toimiston ulkopuolella ja liittyy mahdollisesti yrityksen toimialaan. Jos yrityksen toimiala on esimerkiksi urheilu ja pelaaminen, voit keskustella golfharrastuksesta tai tiedustella pelaako hän nettipelejä Pokerstarscasino.eu tai Funnygames.fi tai vaikkapa katsooko hän kanssasi samoja sarjoja Netflixissä. Eri yritykset käyttävät erilaisia haastattelutekniikoita, joten tiedustele etukäteen mitä on luvassa. Jotkut yritykset kysyvät esimerkiksi tapauskysymyksiä tai ”aivopähkinöitä” kun taas toiset luottavat perussettiin tyypillisiä haastattelu- ja johtamiskysymyksiä. On täysin reilua kysyä palkkaajalta tai HR-kontaktilta haastatteluformaatista. Ja kun saat vastauksen, haastattelutyyliin tutustumisella voi olla suuri merkitys.

Pakkaa ja pukeudu asianmukaisesti

Suunnittele täydellinen haastatteluasukokonaisuus. Yrityksissä, joissa on pukeutumiskoodi (business tai business casual), tyyli kannattaa pitää haastattelussa pelkistettynä ja konservatiivisena. Et ole varma, miten pukeutua? Jos sinulla ystävä tai kontakti, joka työskentelee kyseisessä yrityksessä, kysy häneltä mitä ihmisillä on päällä. Jos kontakteja ei ole, voit esimerkiksi viettää aikaa yritystä vastapäätä olevassa kahvilassa, jos sellainen löytyy, ja katsoa, mitä yrityksen työntekijöillä on päällä. Varmista, että saat asusi pestyä, silitettyä ja tarvittaessa räätälöityä. Ihmisillä on usein ”haastattelupuku”, joka on roikkunut vaatekaapissa muutaman vuoden, ja siitä pyyhitään pölyt tilaisuutta varten – mutta et halua olla nainen tai mies, joka tekee niin. Äläkä unohda pieniä asioita: kiillota kenkäsi, tarkista helmat ja päärmeet, pidä huolta siitä, että näytät käyneen manikyyrissa. Näitä asioita ei aina uskoisi ihmisten huomaavan, mutta he huomaavat.

Pieni hemmottelu on paikallaan ennen haastattelua, koska hyvältä näyttäminen auttaa myös voimaan paremmin. Jos se tarkoittaa, että tarvitset kasvohoidon, hiustenleikkuun, sheivauksen tai jopa uuden asukokonaisuuden, niin hanki sellainen kaikin mokomin. Itsensä hyväksi tunteminen kohottaa itsetuntoa – eikä varmaan tarvitse erikseen mainita, että itsevarmuus on avainasemassa uuden unelmatyöpaikan saamiseksi. Printtaa noin viisi kopiota ansioluettelostasi. Et tiedä keitä tulet tapaamaan ja haluat, että sinulla on ansioluettelo valmiina, jos sitä kysytään. Valmistele myös referenssilista varmuuden vuoksi. Listaa jokaiseen referenssiin nimi, tehtävä, organisaatio, divisioona tai osasto, puhelinnumero ja sähköposti sekä lyhyt selitys työsuhteesta (esim. ”Carlton oli tiiminjohtajani kaksi vuotta, jona aikana teimme yhteistyötä suurissa tuotelanseerauksissa.”)

Valmista haastattelupaketti käsilaukkuusi tai salkkuusi. Sen pitäisi olla tarpeeksi suuri sisältääkseen jokapäiväiset perusjutut ja haastattelua varten olennaiset asiat kuten ylimääräiset ansioluettelot ja muistivihon. Ota mukaan myös erityinen ”hätäpakkaus”, jota saatat tarvita yllättävissä tilanteissa kuten laastareita, tahranpoistoainetta, sateenvarjo ja minttupastilleja. Muista myös siivota laukkusi. Jos sinun pitää kaivaa ansioluettelo karkkipapereiden, latureiden ja vanhojen kuittien seasta, annat hieman epäorganisoidun vaikutelman. Kaikki mitä tarvitset, pitäisi olla kauniisti järjestettyä ja helposti saatavissa. Mitä vähemmän laukkua pitää kaivella, sitä parempi.

Hankkiudu oikeaan mielentilaan

Älä käytä suurinta osaa ajasta ennen haastattelua kysymysten harjoitteluun vaan urasi miettimiseen kronologisesti nykypäivään. Kun osaat tarinasi ulkoa, on paljon helpompi käyttää esimerkkejä lähes mihin tahansa haastattelukysymykseen. Oletko valmistautumassa tekniseen haastatteluun? Aloita valmistautuminen niin aikaisin kuin mahdollista. Valmennuskirjan tai näytekysymysten käyttäminen ei tarjoa vain hyvää harjoitusta vaan saa sinut oikeaan ongelmanratkaisumielentilaan. Keksi sanonta, joka auttaa sinua välttämään hiljaisuutta, jos tarvitset aikaa viivytellä ja koota ajatuksiasi. Kaksi strategiaa, jotka toimivat hyvin, ovat kysymyksen toistaminen ajatuksella ennen vastaamista tai sanomalla hitaasti: ”Tuo on hyvä kysymys. Luulen, että minun pitäisi sanoa…”

Kiinnitä huomiota siihen, mitä kehonkieli paljastaa. Ole tietoinen siitä, mitä kommunikoit nonverbaalisesti asentosi kautta – ja varmista, että viesti on positiivinen. Esimerkiksi istuminen kädet ja jalat ristissä viestittää, että olet sulkeutunut ja puolustuskannalla. Ajattele liikkeesi läpi etukäteen, jotta ne eivät vie huomiotasi haastattelussa. Käytä haastattelulunttilappua kootaksesi yhteen kaikki yksityiskohdat, jotka sinun pitää muistaa, kirjoita ylös mitä haluat sanoa ja kysyä ja tarkista mitä kaikkea olennaista sinun pitää ottaa mukaan haastatteluun. Tulosta lista ja lue se haastatteluaamuna ja olet valmis haasteeseen. Niin ja muista nukkua. Tämä kuulostaa äitisi ohjeelta, mutta harva asia häiritsee niin paljon kuin unenpuute.

Post a Comment

Comments are closed.