Posted by Elli on elo 22, 2019
Jännittääkö työhaastattelu? Näin valmistaudut

Jännittääkö työhaastattelu? Näin valmistaudut

Työhakemusten lähettäminen voi olla puuduttavaa hommaa. Kun vihdoin kutsu työhaastatteluun tulee, siihen kannattaa myös valmistautua huolella. Usein työhaastatteluissa kysellään yhteneviä kysymyksiä, joten helpointa on jo kotona käydä läpi omia vastauksia, sekä tehdä kartoitusta yrityksestä, jonne on hakenut. Kun tuntee mahdollisen tulevan työnantajan etukäteen, on lähtökohdat haastatteluunkin paremmat. Pieni jännitys on hyvä asia, mutta lamaantumiseen ei ole tarvetta. Jokainen on joskus ollut työhaastattelussa. Ennen työhaastattelua kannattaa kerrata työpaikasta tehty ilmoitus, johon vastasit. Mitä yritys vaatii, minkälaista työntekijää se etsii ja millä puitteilla. Omasta osaamisesta on hyvä harjoitella niin sanottu hissipuhe, jossa osaat esitellä itsesi ja kertoa työtaidoista lyhyesti, mutta selkeän painokkaasti. Perustele, miksi haet työtä ja miksi juuri sinä olisit yritykselle hyvä työntekijä. Ole rehellinen. Älä liioittele, mutta oman osaamisen aliarvioiminenkaan ei anna hyvää kuvaa. Mikäli olet vaihtanut työpaikkaa useammankin kerran, valmistaudu kertomaan syyt. Jos tarvitset jollain aihealueella apua tai oppia, kerro se haastattelun yhteydessä. Oppimishalu on aina positiivista!

Jännittääkö työhaastattelu? Näin valmistaudut
Jännittääkö työhaastattelu? Näin valmistaudut

Säilytä rentous

Ensivaikutelma on kaiken a ja o. Reipas kädenpuristus kertoo päättäväisyydestä, samoin katsekontakti. Kukaan ei kieltäydy kahvista tai teestä, joten ota ihmeessä kupponen, jos sellaista tarjotaan! Pukeudu siististi työhaastattelua varten, huomioiden kuitenkin haettavan paikan tyyli. Mikäli sinulta on pyydetty esimerkiksi tiettyjä työtodistuksia, tarkista, että olet ne toimittanut tai ne ovat mukana. Oman CV:n sisällön muistaminen auttaa paljon. Näin osaat heti vastata mahdollisiin lisäkysymyksiin, sekä ajankohtiin, jotka kiinnostavat haastattelijaa. Ja mikä tärkeintä – ole ajoissa paikalla! Kukaan ei pidä myöhästelijöistä ja se antaa välittömästi huonon kuvan ajanhallinnasta. 10-15 minuuttia ennen sovittua aikaa riittää.

Säilytä rentous
Säilytä rentous

Hyvin valmistautumalla työhaastattelu ei jännitä niin paljoa ja saat tuotua omaa, aitoa persoonallisuuttasi esille. Palkkaava yritys haluaa heidän tiimiinsä myös persoonaltaan sopivan henkilön. Hymyileminen ja huumorintajun osoittaminen on plussaa. Edellisiä työnantajia ei sovi haukkua, vaikka paikka olisikin ollut hankala. Aina kannattaa miettiä, mitä hyvää sieltä jäi käteen ja kertoa siitä. Keskustelun ohjaaminen kohti tulevaa on paikallaan.

Kaikkea ei tarvitse kertoa

Työnantajan ei kuitenkaan tarvitse tietää ihan kaikkea. Työhaastattelussa voit tulla vastaan myös kysymyksiä, joihin ei tarvitse vastata. Niistä voi kohteliaasti kieltäytyä vastaamasta tai vastata vain osittain. Näihin kuuluvat mm. seksuaalinen suuntautuminen, uskonto, perhesuhteet, sekä poliittisen mielipiteet. Jos näin silti käy, voi hakija kysyä, mitä tekemistä näillä on itse työtehtävän kanssa ja vedota siihen, ettei näitä kysymyksiä saa esittää työhaastattelussa. Myöskään lasten saanti tai sairaudet eivät kuulu työhaastattelun kysymyksiin. Vanhemmuuteen ja siviilisäätyyn liittyvät kysymykset ovat tasa-arvolain vastaisia. Mahdollisesta raskaudestakaan ei tarvitse kertoa. Kiellettyihin kysymyksiin kuuluvat lisäksi perheen liiketoimet, sekä ammattiliiton jäsenyys. Haastattelijan syyllistäminen ei ratkaise tilannetta, vaan aihe kannattaa johdatella olennaisimpaan.

Pari pointtia CV:stä

Vielä lopuksi muutama vinkki CV:n, eli ansioluettelon tekoon. CV:tä kysellään työnhaun yhteydessä moneen otteeseen ja saatetaan käydä läpi myös haastattelussa. Oman kuvauksen ja koulutustietojen lisäksi kannattaa mainita, mitä panostusta on tuonut aiemmille työpaikoilleen. Pidä huoli, että CV on selkeä ja siitä käy ilmi työmotivaatiosi. Itsensä kehuminen ei perinteisesti kuulu suomalaisuuteen, mutta sitä kannattaa harjoitella. Tiedosto on kätevää tallentaa pdf-muotoon. Mukaan liitetty valokuva ei ole valintakriteeri, vaan sillä myyt omaa persoonallisuuttasi. Ansioluetteloon voi myös merkitä suosittelijat ja heidän yhteystietonsa. Tämä kertoo ammattimaisuudesta, sekä arvostuksesta työyhteisöissä. Jotkut alat katsovat suosittelijat erityisen tärkeäksi ja se voi painaa loppupelissä vaakakupissa toisen hakijan tietoja enemmän. Hyviä suosittelijoita ovat tietysti entiset työnantajat, opettajat, sekä kollegat.

Kysy kysymyksiä

Kun sinulle annetaan työhaastattelun lopuksi mahdollisuus kysyä kysymyksiä, hyödynnä se. Etenkin, jos jotain asioita ei tullut haastattelun aikana ilmi. Näin osoitat heti korkeammalla tasolla kiinnostusta kyseiseen työpaikkaan. Hyviä kysymyksiä tähän ovat esimerkiksi hakuprosessin jatko, haastattelijan oma työkokemus yrityksessä, sekä minkälaiset ovat yrityksen tulevaisuuden suunnitelmat. Kuten vanha sanonta sanoo, kysyvä ei tieltä eksy!

Post a Comment

Comments are closed.