Posted by Elli on tammi 16, 2018
Jään myynnin historia – Osa 2

Jään myynnin historia – Osa 2

Jäänmyynnin historiaan lukeutuu myös mielenkiintoinen episodi markkinoinnin historiassa. Jää kuningas Frederic Tudorin ensimmäisiä haasteita oli se, että hän oli myymässä jäätä ihmisille jotka eivät olleet koskaan kokeneet aidosti kylmiä elementtejä. Paikalliset olivat tottuneet lämpimiin juomiin, ja ruokailukulttuuri oli kasvanut niin, että aineksia ei tarvinnut pitää käyttökelpoisena pitkään. Tudor alkoi käyttämään uusia myyntitekniikoita jääbisneksen levitessä Amerikan Etelä valtioihin. Hän kiersi aluetta näytelaukun kanssa, tarkoituksenaan myynnin kasvattaminen, ja jään muuttaminen oudosta luksustuotteesta päivittäiseksi käyttötuotteeksi. Tudor antoi baarimikoille jäitä ilmaiseksi, ja piti heille mini cocktail-juomien valmistuskursseja. Tivoleiden ja kahviloiden pitäjiä Tudor taas neuvoi jäätelön valmistuksen taidoissa. Kaupallistamalla jäillä kylmennettyjen ruokien ja juomien suosion, Tudor loi itselleen täysin uuden markkina-alueen tyhjästä.

Jäänmyynnistä tulevan tuoton kasvamiseen vaikutti myös tekniikan kehittyminen. Jääbisnestä piti pitkän aikaa alemmalla tuottotasolla jään hakkaamisen vaikeus, ja siihen vaadittavan henkilöstön määrä. Käännekohta tapahtui kun Tudor tapasi Nathaniel Wyeth nimisen hotellinomistajan, joka oli kehittänyt hevosten perässä vedettävän jään leikkaus auran. Tämä  vähensi henkilöstökuluja, ja mahdollisti suuremman määrän keräyksen. Tudor otti myös riskin, ja levitti operaatiotaan Intiaan, huomattavasti pidemmän merimatkan päähän. Jäästä tuli Intiassa jätti menestys, varsinkin britti kolonialistien keskuudessa, ja tämä kasvatti Tudor Ice Companyn tuloja, ansaiten perustajalleen lempinimen Jää Kuningas.

Kysynnän kasvaessa markkinoille ilmestyi useita uusia yrittäjiä, ja 1855 Bostonin alueella toimi 12 yritystä jotka myivät jäätä eteläisiin maihin. Ennen Amerikan sisällissodan alkua jää oli puuvillan jälkeen kuljetetuin tuote laivareiteillä. Tudor oli päässyt tulokseensa, ja jäästä oli tullut jokapäiväinen käyttötuote, Bostonin ja New Yorkin alueilla kaksi kolmesta taloudesta otti vastaan päivittäisiä jää kuljetuksia, ja juomien lisäksi sillä oli suuri rooli ruokien ja lääkkeiden säilömisessä.

Jään käyttö nykypäivänä

Amerikkalaisten muuttoaallot kaupunkeihin 1800-luvun puolessa välissä lisäsivät kylmä- ja pakastelaitteiden suosiota. Siinä missä maaseudun asukkaiden ruoka tuli omasta kotipihasta, kaupungeissa kaupat ja yksityishenkilöt tarvitsivat välineitä joilla ruoka voitiin pitää tuoreena pidempään. Jäälaatikot olivat suosittuja, kunnes 1800-luvun lopulla Saksalainen Carl von Linde patentoi prosessin, jossa nesteeksi muuttuva kaasu jäähdytti pienen tilan. Ensimmäinen yksityiskotien käyttöön suunnattu sähköinen jääkaappi tuli markkinoille 1913, ja massatuotantoon kaapit pääsivät 1918. Lopullisesti jääkaapit ja pakastimet päätyivät joka kodin keittiöön toisen maailmansodan jälkeen.

Viime vuosina cocktail-juomien suosio on taas alkanut nostaa kaupallisesti yksityishenkilöille myytävien jäiden määrää, näinä päivinä jäiden myynti Amerikassa tuottaa noin 2.5 miljardia dollaria vuodessa. Nykypäivänä jäitä käytetään eri muodoissa eri juomiin, isot lohkareet sopivat juomiin joiden halutaan pysyvän kylmänä, mutta joita jäästä sulavan veden ei haluta laimentavan. Isot kuutiot, pallot ja muut muodot sulavat hitaasti, ja kirkkaassa jäässä ei ole sisällä ilmakuplia, joten pala ei lohkea yhtä helposti, kuin kuplaiset serkkunsa. Kirkas jää saavutetaan kun vesi jäädytetään pohjasta ylöspäin suurissa lohkareissa, joista se paloitellaan käytettävän kokoisiksi paloiksi. Vaikka kirkkaita paloja on lähes mahdotonta valmistaa kotioloissa, ilman erityistä jääpalakonetta, koti baarimikko pystyy tekemään isoja jääpaloja erimuotoisilla silikoni muoteilla.

Pidempiin, sekoitettuihin drinkkeihin, sopivat hyvin pienemmät pelettijääpalat. Kätevimmin näitä saa uudempien (ja kalliimpien) jääkaappien ovissa olevista jääpala koneista, erillisistä jääpalakoneista, tai normaalia jäätä pussissa paloiksi hakkaamalla. Pienet jääpalat ovat näyttäviä, ja pitävät pitkän drinkin kylmänä ja raikastavana, mutta sulavat suhteellisen nopeasti, joten sopivat parhaiten juomiin joita jäästä sulavan veden laimentava vaikutus ei haittaa.

Post a Comment

Comments are closed.