Posted by Elli on huhti 24, 2018

Hyvä työhaastattelu

Harva meistä nauttii työpaikkahaastatteluihin osallistumisesta, mutta osalla hakijoista tuntuu olevan maaginen taito antaa hyvä haastattelu joka ikinen kerta. Hyvän kuvan haastattelijalle antamisessa ei kuitenkaan ole kyse haastateltavan tekemistä taioista, vaan loistavan haastattelutekniikan omaksumisesta. Joillekin tämä tulee enemmän luonnostaan, mutta useimmat meistä joutuvat harjoittelemaan sitä ennen haastateltavaksi joutumista.

Ennen haastattelua

Ensimmäinen vaihe hyvälle haastattelulle on oikeiden työpaikka vaihtoehtojen löytäminen. Jos käyt haastateltavana paikassa joka oikeasti kiinnostaa, innostus näkyy päälle päin, ja oikeaa kiinnostusta on hyvin vaikea feikata. Seuraava vaihe on CV:n ja  työhakemusten laittaminen hyvään kuntoon, ja rehellisyys oman kokemuksen kanssa. Mitä vähemmän näissä on liioitellut, sitä helpompaa kysymyksiin vastaaminen on myöskin rehellisesti.

Haastatteluun valmistautuminen on myös tärkeää. Hyvä haastateltava on hyvin selvillä firmasta, roolista jota varten he ovat haastattelemassa, ja heidän odotuksistaan hakijaa kohtaan. Firman tutkiminen on internetin aikakaudella suhteellisen helppoa, numeroiden, toimipisteiden ja yleisen toiminnan lisäksi, kannattaa käyttää aikaa yleisen eetoksen ja perusperiaatteiden tunnistamiseen. Tämä vaihe on myös kätevä haastateltavan kannalta, sillä jos tutkimus tuottaa paljon negatiivisia kommentteja entisten työntekijöiden puolesta, hän voi miettiä onko rooli häntä varten. Roolin tutkiminen alkaa työilmoituksesta. Lue sen tarpeeksi usein että rooli on selvä, ja vertaa vaatimuksia omaa CV:täsi vasten. On epätodennäköistä että jokaiselle vaatimukselle on yksi yhteen vastine, joten kannattaa miettiä mitä siirrettäviä taitoja sinulta löytyy edellisistä rooleista, ja kuinka voit todistaa että sinulta löytyy vaadittavat taidot.

Sinun kannattaa myös lukea oma CV:si läpi muutamaan otteeseen, muistuttaa itseäsi jokaisesta roolistasi, niiden päätehtävistä sekä tärkeimmistä esimiehistäsi, ja yhteistyökumppaneistasi sopimuksien aikana. On todennäköistä että haastattelija pyytää sinua kertomaan vanhoista rooleistasi ja vertaamaan niitä uuteen tehtävääsi. Haastattelija saattaa myös tuntea vanhoja työkavereitasi, pomojasi tai muita yhteistyö kumppaneitasi, ja näyttää paljon ammattimaisemmalta jos muistat heidän nimensä.

Haastattelun aikana

Saavu haastatteluun ajoissa, mutta älä liian aikaisin. 45 minuuttia aulassa odottava haastateltava saa haastattelijan tuntemaan olonsa epämukavaksi. 15 minuuttia on sopiva aika osoittaa että olet säntillinen, ja antaa sinulle myös hieman aikaa saada ajatuksesi kuriin. Pidä huolta että olet pukeutunut roolin vaatimalla tavalla. Pankin johtajan duunia, luovan tuottajan työtä, ja tallitytön paikkaa hakevien kannattaa kaikkien pukeutua hieman eri tavalla. Vaikka kaikki paikat vaativat siistejä vaatteita, liian viralliset vaatteet luoviin tai käytännöllisiin tehtäviin haettaessa saattavat esitellä persoonasi väärässä valossa. Muista myös että kaikki eivät pidä voimakkaista tuoksuista, ja että ennen haastattelua juotu kahvi, tai poltettu tupakka, haisevat hengityksessä.

Haastattelun aikana positiivinen, itseluottamusta hehkuva olotila saa myös haastattelijan tuntemaan olonsa mukavaksi. Muista että sinua ei testata pelkästään tietämyksestäsi, ja taidoistasi, vaan haastattelijan mielessä on myös se onko kanssasi mukavaa tehdä töitä ja viettää aikaa. Selkeä ulosanti, katsekontakti ja ylipäätään hyvät kommunikaatio taidot ovat tärkeitä. Jos sinulla on vaikeuksia verbaalisen kommunikaation kanssa, harjoittele vastausten antamista ääneen etukäteen. Pidä vastaukset konkreettisina, ja sievässä paketissa, jonka päällä oleva rusetti on verrattava taito yhdessä vanhoista työpaikoistasi. Muista myös kuunnella haastattelijan kysymyksiä tarkkaan, ja vastata oikeaan kysymykseen. Jos et ymmärrä mitä he ajavat kysymyksellä takaa, on hyväksyttävää pyytää selvennystä, kunhan et tee tätä jokaisen kysymyksen jälkeen. Ota myös selvää mikä hakemasi roolin yleinen palkkataso on, vaikka tämä ei tulisi haastattelussa esille, on se hyvä pitää mielessä että olet valmiina siltä varalta että saat työtarjouksen.

Muista että haastattelu on kaksisuuntainen katu, ja jos prosessin aikana sinusta tuntuu että rooli ei ole sinulle oikea, voit vetäytyä missä vaiheessa tahansa. Henkilökohtaiset kemiat, rooli joka ei vaikuta oikealta, ja liian pieni palkka ovat kaikki päteviä syitä olla ottamatta roolia vastaan. Mutta muista että kannattaa olla hylkäys tilanteessakin ammattimainen, sillä et tiedä milloin tulet tarvitsemaan haastattelujen aikana luotuja suhteita!

Post a Comment

Comments are closed.