Posted by Elli on helmi 20, 2019

Erinomaisen kirjeen kirjoittaminen

Vielä tänäkin päivänä ihmiset ilahduttavat toisiaan kirjeillä. Useimmiten se on ystävien välistä kuulumisten vaihtoa. Kirjeiden kirjoittaminen käsin nykypäivänä saattaa tuntua jopa erikoiselta, mutta voi olla mukavaa vaihtelua sähköposteihin ja sosiaalisen median kautta lähetettäviin viesteihin. Se on mukava tapa pitää yhteyttä ystävän kanssa, ja kirjeet voi säilyttää myöhempää lukemista varten.

Kirjeen kirjoittaminen saattaa kuulostaa monimutkaiselta. Oli kyse sitten sähköisestä kirjeestä tai käsinkirjoitetusta, niissä on yleensä jonkinlainen rakenne. Jos kirje on suunnattu ystävälle, tekstin rakenteen miettiminen ei ole yhtä tärkeää, kuin esimerkiksi kirjeessä joka on suunnattu työpaikalle tai virastoon. Ystävällisessä kirjeessä on kaikkein tärkeintä muistaa oikeinkirjoitus. Riippumatta siitä, että kenelle kirje on suunnattu, on tärkeää että käsiala on selvää, ja helposti ymmärrettävää.

Näin aloitat kirjoittamisen

Sähköpostiviestiä aloittaessa kannattaa kirjoittaa viestin aihe ytimekkäästi, jotta aihe on selkeä. Kirjeen ja sähköpostiviestin alussa on hyvä mainita, että mihin paikkaan tai kenelle kirje on tarkoitettu. Erityisesti vakavimmissa kirjeissä alussa kuuluisi olla kirjeen aihe, ja päivämäärä. Päivämäärä on yleensä vasemmassa reunassa, kirjeen alussa. Kirjeen aloitus sisältää myös tervehdyksen. Perinteisen kirjeen ja sähköpostiviestin voi aloittaa samalla tavalla, esimerkiksi ‘Hei ystävä!’. Sanan ‘ystävä’ tilalla voi käyttää henkilön nimeä, jolloin siitä tulee persoonallisempi.  Mikäli kirje on vakavampi, ja on menossa esimerkiksi työpaikalle, tai yritykseen, voi alkuun kirjoittaa yrityksen nimen.  Jos se on suunnattu tietylle henkilölle, voi kirjoittaa henkilön tittelin heidän nimensä kera (esimerkiksi Työpäällikkö, Asianajaja). Esimerkiksi ‘Työpäällikkö Matti Meikäläinen.’

Työhakemuksen kirjoittaminen

Ensimmäisenä kannattaa kirjoittaa henkilön ja yrityksen nimi, jolle kirje on suunnattu. Työhakemuksen alussa voi mainita paikan, jossa näki ilmoituksen. Olipa se sitten tietty nettisivusto, tai ystävän sana. Työhakemusta kirjoittaessa kannattaa muistaa, että työnantaja saattaa lukea useita kymmeniä hakemuksia, joten teksti kannattaa pitää lyhyenä, mutta ytimekkäänä. Omista taidoistaan ja luonteenpiirteistään kannattaa kertoa ytimekkäästi. Kaikki työkokemus ja opinnot on hyvä mainita, ellei liitä viestiin erillistä CV:tä. Myös sen sijaan että mainitsee negatiivisia piirteitä itsestään, voi kertoa puolia, jotka olisivat arvostettuja kyseisellä työpaikalla. Jos tuntee, että jotkut piirteistä jotka omaat, ovat negatiivisia, niitä kannattaa pyrkiä parantamaan työpaikalla. Joskus on myös tärkeää kertoa olevansa motivoitunut ja se, että pyrkii tekemään parhaansa. Hakemuksen lopussa voi vielä kysyä lisätietoja työpaikasta. Työhakemusta kirjoittaessa on tärkeää muistaa asiat, jotka on hyvä ottaa huomioon mitä tahansa sähköpostiviestiä kirjoittaessa.

Työhakemuksen kirjoittaminen

Asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon sähköpostiviestiä kirjoittaessa

 

On hyvä aloittaa lause isolla kirjaimella. Tämä luo selvyyttä tekstiin. Pisteen, huutomerkin ja kysymysmerkin jälkeen laitetaan iso alkukirjain. Fonttina kannattaa olla esimerkiksi Times New Roman, Arial tai Calibri. Sähköpostiviestiä kirjoittaessa ei ole suositeltavaa käyttää liian montaa fonttia. Joskus kuitenkin esimerkiksi otsikon kirjoittaminen fontilla, joka näyttää kauniilta mutta siistiltä, piristää viestiä paljon ja lisää persoonallisuutta. Myös otsikoiden lihavointi saa ne erottumaan paremmin. On tärkeää että otsikot erottuvat muusta tekstistä, sillä se jakaa tekstit osiin ja helpottaa lukemista, ja se myös saa koko tekstin näyttämään siistimmältä. Tämä on tärkeää muistaa myös CV:tä kirjoittaessa. On suotavaa kiinnittää huomiota myös fonttikokoon, otsikon voi kirjoittaa isommalla mutta itse asiateksti on hyvä kirjoittaa pienemmällä fonttikoolla, esimerkiksi koolla 12.Tekstiä, joka on kirjainkoossa 12 on helppo lukea.  On myös hyvä varmistaa että asiatekstissä on vain yksi fonttikoko, jotta teksti näyttää siistiltä. Jos teksti on pidempi, on hyvä jättää kappaleiden väliin ainakin yksi tyhjä rivi, se helpottaa lukemista. Olipa kyseessä sitten käsinkirjoitettu kirje, tai sähköposti, kannattaa se lukea läpi ennen lähettämistä. Loppuun voi kirjoittaa esimerkiksi ‘Ystävällisin terveisin, Matti Meikäläinen’.

 

 

 

Post a Comment

Comments are closed.