Posted by Elli on huhti 19, 2019

Ensimmäinen työpaikka

Uudet askeleet elämässä ovat aina jännittäviä riippumatta siitä, mikä askel se onkaan. Tämä pätee myös ensimmäiseen työpaikkaan.

Jokainen varmasti muistaa sen kesän, kun vanhemmat kieltäytyivät kustantamasta kaikkea, joten kesän hankinoja varten oli tienattava itse rahaa. Tähän usein ainut vaihtoehto oli työpaikan hankkiminen kesäksi. Se oli jännittävää aikaa kun lähetettiin ensimmäisiä hakemuksia kesätyöpaikan toivossa. Usein työpaikan sai lopulta enon tai perhetutun yrityksestä, jossa sai sitten ensimmäisen kohtaamisen työn tekoon. Nämä paikat olivat usein siivoojan tai tarjoilijan paikkoja. Tämän jälkeen työkokemusta ruvettiin kerryttämään joka kesä uudelleen ja kokoajan työpaikkamahdollisuudet kasvoivat kokemuksen myötä. Tämä on suurimman osan ensikosketus työ elämään.

Ensimmäinen työpaikka
Ensimmäinen työpaikka

Se ei kuitenkaan tarkoita, että jokainen meistä on käyttänyt teiniaikaiset kesänsä töitä tehden. Kaikilla ei ollut siihen tarvetta tai sitten mahdollisuutta. Joidenkin perheet lähtivät aina kesäisin pitkälle reissulle, jolloin kesätöiden tekeminen oli mahdotonta. Silloin ensimmäisen kosketuksen työelämään saa vasta opiskelujen loppuessa, kun on aika siirtyä aikuisuuteen. Riippuen tietenkin koulusta, onko heillä ollut työssäoppimisjaksoja, jolloin on saanut pienen maistiaisen työnteosta. Tämä kuitenkin riippuu koulusta ja esimerkiksi lukiosta yliopistoon menneet eivät ole olleet työssäoppimisissa. Usein kuitenkin viimeistään lukiosta tai ammattikoulusta valmistuttua viimeistään haetaan ensimmäistä työpaikkaa. Tällöin työpaikan hakeminen saattaa olla hieman haasteellisempaa, koska aikaisempaa työkokemusta ei ole kertynyt. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö työpaikan hankkiminen olisi mahdollista. Sen eteen on aina tehtävä hieman enemmän töitä riippuen tietenkin opiskeluista. Usein ammattikoululaisilla on toisen asteen koulutuksen jälkeen helpompi saada töitä, nimittäin silloin on jo valmistuttu tiettyyn ammattiin ja koulun harjoitusjaksoilla kerrytetty hieman työkokemusta. Usein myös riippuen ammattikoulusta saattaa koulu auttaa ensimmäisen työpaikan hankkimisessa hyville oppilaille, jolloin työpaikan saaminen on hieman helpompaa. Lukiolaiset usein jatkavat yliopistoon, jolloin ensimmäistä työpaikkaa haetaan kesätyöpaikkana. Tällöin työpaikkoja on saatavilla paljon, joten hyvällä motivaatiolla ja sinnikkyydellä jokainen varmasti löytää jonkin paikan.

Vinkkejä ensimmäiseen työpaikkaan

Oli ensimmäisen työpaikan saannin polku mikä tahansa, on se aina yhtä jännittävää ja innostavaa. Silloin tuntee kasvaneensa asteen kohti aikuisuutta, kun tuntee tienaavansa itse omat rahansa. Silloin on myös vapaus tehdä rahoillaan, ihan mitä itse haluaa, ilman että siitä pitää kysyä lupaa tai rahaa keneltäkään. Tietenkin vastuullisesti käytettynä ja alaikäisenä ei edes itse tienatulla rahalla ole mahdollista ostaa ikärajan tuotteita.

Vinkkejä ensimmäiseen työpaikkaan
Vinkkejä ensimmäiseen työpaikkaan

Ensimmäisessä työpaikassa pitää myös olla tarkkana oikeuksistaan ja lainmukaisesta palkasta. Jotkut työnantajat saattavat yrittää käyttää hyväksi uusia henkilöitä työmarkkinoilla, jolloin heille maksetaan pienempää palkkaa kuin työehtosopimus vaatii tai muuten ei anneta samoja oikeuksia kuin muille työntekijöille. Tämän kanssa kannattaa olla hyvin tarkkana ja tutustua jo valmiiksi työehtosopimukseen ja sen ehtoihin työnantajaa kohtaan. Kannattaa myöskin välttää niin sanottuja harmaita työpaikkoja, joissa palkka maksetaan käteisenä ilman sopimusta. Tällöin on aina iso riski, että palkka jää maksamatta, jolloin on erittäin vaikeaa periä palkkaa takaisin ilman paperista todistusta työnteosta. Muista ainakin tarkistaa alan palkkataso ja pyytää palkkaa, joka on vähintään alan työehtosopimusten taulukkopalkkojen mukainen. Tällöin vältät laittoman alhaisen palkan maksun ja teet työtä, jolla on myös arvoa. Jos työpaikalla ei ole työehtosopimusta menee palkka keskimääräisen palkan mukaan, jota maksetaan yleisellä tasolla. Netistä löytyy helposti tietoa eri alojen palkoista, joiden perusteella voi päätellä keskipalkan. Muista olla myös tarkkana ja lukea tarkasti mitä allekirjoitat, jotta myös työsopimus kattaa kaikki työntekijän oikeudet. Työsopimuksessa määritellään kaikki työhön liittyvä, joten siihen perehtymisellä välttää yllätykset tai epäinhimilliset työehdot.

Post a Comment

Comments are closed.