Posted by Elli on kesä 14, 2018

Dale Carnegie ja itsehoito oppaan synty

Amerikkalainen Dale Carnegie tunnetaan kansainvälisesti itsehoito oppaiden isänä. Itsehoito oppaat ovat näinä päivinä kovaa bisnestä, ja niiden aihealueet, luotettavuus sekä kirjailijat vaihtelevat laidasta laitaan. Dalen kirja Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa, oli kuitenkin se aito ja alkuperäinen, johon moni edelleen tarttuu saadakseen lisä potkua elämäänsä. Carnegie syntyi Amerikan Missourissa 1888 maanviljelijä perheeseen. Miehen sukunimi kirjoitettiin alunperin Carnagey, mutta hän muutti kirjoitusasun sen nykyiseen tunnettuun muotoon uransa alkuvaiheessa, jolloin teräspohatta Andrew Carnegie oli tunnettu Amerikkalaisten keskuudessa. Miehet eivät olleet toisilleen sukua, mutta Dale ajatteli että siitä että ihmiset yhdistäisivät heidät toisiinsa ei välttämättä olisi hirveästi haittaa hänen uralleen. Carnegie opiskeli, ja valmistui alunperin opettajaksi, ja hän aloitti työuransa myymällä kirjeenvälityksellä toimivia, aihealueiltaan vaihtelevia kursseja maajusseille. Hän eteni kiertäväksi saippuakauppiaaksi, ja säästettyään tarpeeksi rahaa, lopetti työt ja päätyi opiskelemaan näyttelijäksi Amerikan Academy of Dramatic Arts -koulussa. Näyttelijän töitä ei kuitenkaan löytynyt tarpeeksi elannon ansaitsemiseksi, ja Dale palasi lyhyen kiertueen jälkeen
New Yorkiin köyhänä kuin kirkonrotta.

Carnegie asettui asumaan paikalliseen YMCA liikkeen hostelliin, ja sai siellä oleskellessaan idean myynti- ja näyttelijän taitojensa yhdistämisestä julkisen puhumisen koulutuksen kautta. Ensimmäisessä koulutustilaisuudessaan Dale kehitti vahingossa tekniikan, joka auttoi puhujia huomattavasti julkisen puhumisen pelkojensa kanssa. Dale ei ollut valmistanut tarpeeksi materiaalia koko luentoa varten, ja joutui improvisoimaan, pyytäen luennolle osallistuvia oppilaita puhumaan asiasta joka teki heidät vihaiseksi. Äkäinen mieli ei osaa olla peloissaan, sillä se käy hyökkäystilaan pakotilan sijasta. Tästä koulutuksesta tuli Carnegielle loistava rahasampo, ja pian hän ansaitsi nykyrahassa 12,200 dollaria viikossa.

Carnegien kirjat

Carnegien opetuksista on julkaistu 11 kirjaa, ja useita lyhyempiä kokoelmia. Tunnetuin näistä on Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa, joka julkaistiin vuonna 1936. Kirja on edelleen lähes pakollista luettavaa bisneselämässä menestystä hakeville. Kirja jakautuu neljään osaan, jotka ohjastavat lukioita menestystä kohtaan heidän henkilökohtaisessa ja työelämässä. Osiot ovat yksinkertaisia, ja useat kirjan neuvoista ovat hyvää vanhanaikaista maalaisjärkeä. Ensimmäinen osio antaa ohjeita ihmisten kanssakäymisen periaatteista. Kritisismi ja valitus ovat turhasta, toisten rehellinen arvostaminen auttaa pitkälle pääsemisessä. Toinen osa opastaa ystävien tekemisessä, ja siinä miten saat ihmiset pitämään sinusta aidosti. Kirjan oppien mukaan vain olemalla toisesta aidosti kiinnostunut, ystävällinen, hyvä kuuntelija, saamme heidät pitämään itsestämme. Heidän tulee tuntea olevansa se tärkeä ihminen tässä kanssakäymisessä, mutta sinun tulee muistaa että tämän kiinnostuksen tulee olla aitoa, sillä puoliväkisin kysytyt henkilökohtaiset kysymykset saavat heidät kääntymään sinua vastaan. Kirjan kolmas osa kehittää ideoita siihen suuntaan miten me voimme vaikuttaa muiden mielipiteisiin, ja saada heidät ajattelemaan kanssamme samalla tavalla. Väittelyiden välttäminen on helpoin tapa voittaa ne, ja toisten ihmisten mielipiteiden kunnioittaminen auttaa  sinua pidemmällä tähtäimellä. Ole ystävällinen, tee kyllä-sanan sanomisesta helppoa, ja anna vastapuolen tuntea että idea oli alunperin heidän. Unohda ego ovellesi ja pidä lopputulos mielessä. Neljäs osa käsittelee ihmisten mielipiteiden täyttä muuttamista,  johtajana toimimista, ja näiden tekemistä ilman että kukaan vetää hernettä nenään. Kehut ovat tärkeitä, ja ihmisten nolaaminen heidän virheittensä vuoksi ei tee kenellekään palveluksia. Hyvä pomo myöntää omat virheensä nopeasti, ja kysyy johdattelevia kysymyksiä suorien käskyjen sijasta.

 

Dale Carnegien nimellä pyöritettäviä kursseja järjestetään suurella menestyksellä edelleen ympäri maailman. Hänen kirjojensa ajatukset eivät ole vanhentuneet ajan kuluessa, ja vaikka niitä on kritisoitu tehottomuudesta tekniikoiden ollessa yleisessä tiedossa, tämä ei pidä paikkaansa, jos niiden käyttäjä muistaa yhden Carnegien perusperiaatteista; kanssakäymisen aitouden.

 

 

Post a Comment

Comments are closed.